Putsa

Med bruk lagar du enkelt väggar, socklar, skarvar och sprickor i betong, både inomhus och utomhus. Lagningsbruk ger en lite grövre struktur. Vill du ha en slätare och lite finare yta, väljer du annat bruk. Fråga försäljaren vilket bruk som är bäst lämpat.

Till förarbetet behöver du en huggmejsel för att ta bort lösa delar och en stålborste för att rengöra ytan. Du behöver också en murslev och en mjuk borste för slamning eller en rivbräda om du vill ha brädriven struktur. Med hjälp av en bräda eller stålspackel skrapar du bort överskottsmaterial.

Slamma området som ska lagas med vatten för bättre vidhäftning och för att mätta porerna med vattnet så att inte det nya bruket torkar så snabbt.

Lägg på bruket med lämpligt verktyg beroende på skada. Var noga med att fylla ordentligt och att ta bort ev luftbubblor i bruket. Vid stora sprickor gör rent och knacka bort löst material. Tunngrunda sprickan med 1-2mm bruk. Efter ett par timmar kan du sedan putsa med putsbruk. Välj metod att dra av putsen så den får samma stryktur som den gamla ytan.

När du renoverar en trappa och hugger rent runt skador eller sprickor ”flyger” betongflisorna med stor kraft. Använd därför skyddsglasögon och se till att eventuella medhjälpare håller sig på avstånd.

Här kan du se en film om hur du ska putsa.

Läs vidare om att Blanda murbruk –>

Läs vidare om att Gjuta –>

Läs vidare om att Mura –>

Läs vidare om att Gjuta Plintar –>